Tijdens de High Tea in de Koningkerk op 18 juni verzorgt kunsthistorica Saskia Kuus een lezing over de mode in de jaren ’20 die bekend zouden worden als de roaring twenties. De thee staat klaar om 14:00 uur. De lezing begint om 15:00 uur. Toegang gratis. Opgave vooraf niet nodig. Info: Atte Roskam (0611923478/ atteroskam@gmail.com) en Houw The (070-3861135/dhthe@xs4all.nl).

In de ‘roaring twenties’, na de Eerste Wereldoorlog, veranderde de mode. Vrouwen lieten hun benen zien, knipten hun haren kort en rookten in het openbaar. Maar hoe kwam dit, hoe zag de mode er precies uit en hoe reageert het Haagse publiek hierop? Saskia Kuus vertelt u erover. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd de rol van vrouwen anders. Daarna, in de jaren ‘20, wilden zij niet meer terug naar het oude. Dat zag je ook in de kleding. Vrouwen gingen korte rokken dragen en lieten hun korset in de kast hangen. Parijs was de belangrijkste modestad, maar ook in Nederland zag je de nieuwste mode in de winkels.
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum en in 2022 voor de tentoonstelling Haags Haar. In opdracht van Museum Huis Doorn onderzocht zij de mode in de jaren ’20.

Atte Roskam, Werkgroep Kerk en Buurt Koningkerk