De Vorming en Toerusting Commissie komt met het programma voor het komende seizoen september 2024 tot en met juni 2025. We presenteren een overzicht van alle activiteiten van De Open Hof met:
1. Verdieping (onder andere via de Bijbel);
2. Onderlinge verbinding/ontmoeting (hoe is het nu echt met jou?);
3.Gebed/oefenen van geloofsvaardigheden.

Sommige activiteiten bestaan al jaren, anderen starten we nieuw op in dit seizoen. Opgeven kan door lid te worden van de groep bij de genoemde activiteit in De Open Hof Kerkapp. Maar alle activiteiten zijn vrij toegangelijk, dus opgeven is niet noodzakelijk om mee te kunnen doen.
Als de groep werkt aan de hand van een boekje wordt de aanschaf daarvan door de groep georganiseerd. Mocht het bedrag voor jou te hoog zijn, dan kan het boekje worden betaald door de diaconie van de kerk.

Gelijkenissen van Jezus
De gelijkenissen van Jezus zijn uit het leven gegrepen, maar wel het leven in zíjn tijd. Wanneer je iets van de context gaat ontdekken, komen ook deze verhalen opnieuw tot leven. Wat Jezus te bieden heeft, is onvoorstelbaar. De gelijkenissen spreken van adembenemende liefde. Deze Bijbelstudiegroep gaat van start met een boekje van Bernhard Reitsma, hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit. Een van de groepen die dit materiaal gaat behandelen is de woensdagochtend Bijbelstudiegroep., Die komt bij elkaar op elke tweede woensdag van de maand om 10:00 uur in de Voorhof van de Koningkerk. De eerste keer is woensdag 11 september. Opgeven kan bij dominee Robert Stigter. Een tweede groep die hetzelfde materiaal gaat behandelen gaat bij elkaar komen op donderdagavond. De startdatum is 24 oktober om 20:00 uur in de Bij Bosshardt Buurtkamer. Opgeven voor deze groep kan bij Claudia

Eten met Jezus
Negen Bijbelse ontmoetingen met Jezus rond een maaltijd: Samen eten was voor Jezus een deel van zijn missie. Door met hem te eten, veranderden mensen. Aan tafel werd iets duidelijk van de wereld die hem voor ogen stond. Eten en drinken was belangrijk voor Jezus. Als er iets te vieren was, was hij erbij. In dit boekje staan 9 Bijbelstudies waar we samen van kunnen proeven. De groep komt bij elkaar op dinsdagavond. De eerste keer is dinsdag 24 september om 18:30 uur in de Bij Bosshardt Buurtkamer van de Koningkerk. Opgeven kan bij Anneke.

Groene Kerk in praktijk
Als Koningkerk willen we een Groene Kerk zijn. Recht doen aan de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen. Hoe maken we dat concreet? We zetten samen vervolgstappen, voortbouwend op het gemeente project ‘Laudato si’ in het kerkseizoen 2023/2024. Opgeven voor deze groep kan bij Jan van der K. Startdatum is dinsdag 8 oktober om 20:00 uur in de Bij Bosshardt Buurtkamer van de Koningkerk.

Godly Play
Ook dit seizoen wil de leiding van Godly Play Voorburg en Leidschendam de gesprekskring Godly Play houden voor volwassenen, één keer per maand. Centraal staan de ‘woestijn’ verhalen, de verhalen van het volk van God uit het oude testament. Bekende verhalen op een andere manier. We beginnen met koffie/thee bij binnenkomst, dan het verhaal op de Godly Play manier, verwerken door discussie, creatief bezig zijn of wat je wilt om daarna de avond te besluiten met wat lekkers. De inloop is van 19.30 tot 20.00 uur en we besluiten uiterlijk om 21.45 uur. Alle avonden zijn in de Dorpskerk (Damhouderstraat 2a Leidschendam).
U bent alle avonden van harte welkom, maar u kunt gerust ook komen wanneer u wilt/kunt.
3 september 2024: De Ark en de vloed (Noach)
8 oktober: De grote Familie (Abraham)
12 november: Jozef
14 januari 2025: Exodus
11 februari: De tien beste woorden
11 maart: De Ark en de tent
8 april: De Ark en de tempel
13 mei: Ballingschap en terugkeer
17 juni: Jona, de omkeer profeet

Christelijke meditatie
Eens per maand op donderdag van 9:30-10:30 uur worden we stil bij een Bijbelgedeelte of een gebed. We beginnen steeds met een korte introductie, dan de meditatie, na afloop nog een kort moment om te delen.

20/30’ers groep
Als twintiger en dertiger komt er zoveel op je af: je ploetert door je opleiding heen, krijgt een relatie of niet, gaat op zoek naar vastigheid, en voor je het weet zit je bij huisje/boompje/beestje. Maar waar is God in al die dingen? Hoe kan geloven ons richting geven? Kunnen we rust vinden in een bestaan van rennen en plannen? Daar gaan we samen naar op zoek. Zondagavond, 1x in de drie weken. Dit seizoen gaan we werken via een DEO ritme: is de D aan de beurt dan gaan we iets doen, bij de E beginnen we met Eten, bij O is er die avond extra ruimte voor Ontmoeting met God (bijv. door Bijbelstudie). Meer informatie en opgeven kan bij dominee Robert.
Datum Activiteit
8 september Start bijeenkomst, E: eten + kring (met een zelfverzonnen manier om te overdenken). Start 18:00 uur, locatie: Buurttuin/ Bij Bosshardt Buurtkamer Koningkerk
29 september O: ontmoeting met God (bijbelstudie)
20 oktober D: doen
27 oktober Taizé dienst
10 november E: eten + kring (met een zelfverzonnen manier om te overdenken)
1 december O: ontmoeting met God (bijbelstudie)
22 december Kerst special?
12 januari D: doen
26 januari Taizé dienst
2 februari E: eten + kring (met een zelfverzonnen manier om te overdenken)
23 februari O: ontmoeting met God (bijbelstudie)
16 maart D doen
23 maart Taizé dienst
6 april E: eten + kring (met een zelfverzonnen manier om te overdenken)
11 mei O: ontmoeting met God (bijbelstudie)
1 juni D: doen
22 juni Taizé dienst
13 juli E: + kring (met een zelfverzonnen manier om te overdenken)

Wandelen met God
Al jarenlang word er gewandeld met de Koningkerk als startpunt. Kunnen we iets van God proeven als we samen optrekken? Geïnspireerd op het verhaal van de Emmaüsgangers. We onderzoeken of we dit verder kunnen ontwikkelen. Bij interesse, meld je aan voor de Wandelen met God groep in de De Open Hof kerkapp, of laat het weten aan dominee Robert.

Taizé vieringen
Vier keer per jaar doen we in de Koningkerk ons best iets te vangen van die bijzonder plek in Frankrijk, het klooster van Taizé. Waar je meegenomen wordt in het ritme van de herhalende liederen, de korte lezingen, en de gebeden, om uiteindelijk samen stil te worden. Een stilte om je oren en je hart te openen voor God. Maar Taizé is meer dan alleen de meditatieve gebeden. Taizé is ook de ontmoeting met elkaar. Misschien wel met mensen uit een andere kerk of met een andere visie op geloof. En Taizé is ook het samen delen en de eenvoud. Eens per drie maanden mogen we in die sfeer samen zingen, eten en bidden. Dit is het programma: Om 17.30 kan iedereen die wil de liederen vierstemmig leren met Jeroen Bosman. Om 18.30 eten we samen een vegetarische maaltijd (wie neemt er een bijgerecht of toetje mee?) Om 19.30 begint het Avondgebed. Kom en ga wanneer je wilt. Er staat een collectebus voor een vrijwillige bijdrage. Graag opgeven voor het eten bij Carolien via taizevoorburg@gmail.com. Data: 27 oktober 2024 – 26 januari 2025 – 23 maart 2025 – 22 juni 2025.

Kliederkerk
Kliederkerk is op een vrolijke en creatieve manier een Bijbelverhaal proeven en ervaren, gericht op ouders, tieners en kinderen, maar eigenlijk is iedereen welkom. Vanaf 2025 als het lukt elke maand.

Verdiepingscursus
Ben jij (16-100 jaar) toe aan een verdieping van je geloof? Zou je meer willen weten over de basics van het christelijk geloof? Wil jij groeien in je relatie met God? Sta je er voor open om gedoopt te worden of je doop te beamen door in het openbaar je geloof te belijden? Dan is de verdiepingscursus iets voor jou! We behandelen de belangrijkste thema’s van het christelijk geloof. We maken daarbij gebruik van onderwijs, Bijbelstudie, praktische leervormen, filmpjes, ervaringsgericht leren en muziek. Tegelijk lezen we een van de Evangelieliën uit de Bijbel en ontdekken we daarin wie Jezus is. Aan het eind van de cursus kun je zelf beslissen of je belijdenis doet (in een kerkdienst in het openbaar vertellen dat je gelooft) en gedoopt wordt (als je nog niet gedoopt bent). Meer informatie en aanmelden bij dominee Robert. In overleg met de deelnemers wordt een vast moment gezocht waarop de bijeenkomsten plaats vinden.