home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
Protestantse Gemeente Voorburg

15-02: Expositie en gespreksavond over Palestina

expo.Palestina

Op donderdagavond 15 februari vertelt Hans van der Waal over de schilderijen die hij maakte tijdens een pelgrimsreis naar Israël en Palestina en gaat hij met de deelnemers in gesprek. De avond is een initiatief van onze gemeenteleden Jan van der Kolk en Anneke Smallenbroek.

De avond vindt plaats in de Koningkerk en begint om 20.00 uur. De schilderijen zijn vanaf zondag 4 februari tot en met zondag 18 februari te zien in de kerkzaal. Info: jan van der Kolk (3861141), Anneke Smallenbroek (3876703) of Atte Roskam (0611923478).

Negen schilderijen
In april 2013 maakte de schilder Hans van der Waal met een groep een ‘pelgrimsreis’ naar Palestina en Israël. Hans van der Waal maakte een serie van 9 schilderijen op basis van de indrukken die hij onderweg op deed bij ontmoetingen met de Mensen van het Land.
Op de schilderijen zien we onder anderen de aartsbisschop van de Grieks-katholieke kerk in Haifa, een orthodox Joodse man, een geëngageerde katholieke priester, een Nederlandse vrouw die met een Palestijn getrouwd is, Palestijnse boeren, een Joodse kolonist, een Israëlische militair die de waanzin van de oorlog in zag, een Palestijnse opa met zijn kleinkind, een Palestijnse christen met een Israëlisch paspoort, een bedoeïenenkamp en een kolonisten-nederzetting, vaak als tegenstelling naast elkaar geplaatst.
Hans van der Waal zegt over zijn schilderijen: “Op de reis gaat het landschap in allerlei facetten aan je voorbij. De ont-moetingen met mensen tijdens de pelgrimsreis veranderen je innerlijke perspectief. Ze werken op je in. Het dwingt je tot een diepe knieval, ook in schilderachtige zin. Het gaat een eigen verhaal en leven leiden.”

‘Kom en Zie’
Dergelijke reizen zijn sinds 2009 enkele keren gemaakt door verschillende groepen onder leiding van Meta Floor, projectmanager Church & Society bij Kerk in Actie. De directe aanleiding was de oproep die een groep vooraanstaande Palestijnse christenen deed in 2009 onder het motto ‘Kom en Zie’. Zij deden een beroep op pelgrims naar het Heilige Land om ook oog te hebben voor het Palestijnse lijden. De theoloog Gied ten Berge schreef op basis van diepte-interviews en kringgesprekken met pelgrims het boek ‘Kom en Zie’ (2016), maar het boek gaat niet alleen over de ervaringen van recente pelgrims maar ook over de functie van pelgrimeren door de eeuwen heen.

‘Kom en Zie’ vormt een bijdrage aan het thema Pilgrimage for Justice and Peace van de Wereldraad van Kerken en ziet de reis van paus Franciscus naar het Heilige Land als een voorbeeld.

 

 

Copyright © 2019 De Open Hof . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.