home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
Protestantse Gemeente Voorburg

Levenskunst: gemeentekringen 2018-2019

Levenskunst is een prachtig woord. Er zit ‘leven’ in: beweging en kracht. En ‘kunst’: het is mooi. De filosoof Joep Dohmen zegt: “Levenskunst is kortweg leren omgaan met jezelf en de wereld.” Hoe doe je dat? Je wordt gevormd door wat je meemaakt. Je leert van de mensen die je ontmoet. Ook je geloof of levensfilosofie beïnvloedt je kijk op levenskunst.

Levenskunst is het thema van de gemeentekringen van dit jaar. Een mooi thema denken wij, want levenskunst komt je niet aanwaaien. Het is iets wat je kunt leren, van elkaar. Iets wat oefening vraagt, gewoon eens even stilstaan. Dat is precies wat we in een gemeentekring doen: stilstaan bij het leven en leren van elkaar. We laten ons daarbij inspireren door het christelijke geloof, een rijke bron van levenskunst. Dit zijn de zes thema’s die aan bod komen:

1. levenskunst
2. de taal van de liefde
3. zelfkennis
4. wandelen met God
5. weerbaar tegenover lijden en dood
6. verwondering

Als predikanten maken we een ‘praatpapier’ voor elke bijeenkomst. Daarop staat een Bijbeltekst, stof tot nadenken uit andere bronnen, citaten, voorbeelden, gespreksvragen, creatieve werkvormen en een gedicht of gebed. We hebben ons laten inspireren door het boek ‘Christelijke spiritualiteit voor beginners’ van Stephan de Jong (helaas niet meer verkrijgbaar) en een brainstormsessie met een aantal gemeenteleden. Alle thema’s komen terug in kerkdiensten.

Gemeentekringen worden ‘gedragen’ door de deelnemers. De bijeenkomsten zijn bij iemand thuis. Met elkaar zorg je voor een goede sfeer en onderlinge aandacht. Eén van de deelnemers fungeert als gespreksleider. Je kunt werken met één of twee vaste gespreksleiders. Het is ook mogelijk de gespreksleiding te laten rouleren. Voor gespreksleiders worden in de kerk instructiebijeenkomsten gehouden door ds. Jan. Per twee thema’s is er één zo’n bijeenkomst.

Anders dan vorig jaar beginnen de gemeentekringen pas in november. De maand oktober hebben we nodig voor indeling, instructie van gespreksleiders en voor de herfstvakantie. Maar dan gaan we van start. Ongeveer eens per drie/vier weken een bijeenkomst, de laatste begin april.

Iedereen kan meedoen. Vorig jaar waren er acht kringen, maar meer kan ook. We maken een nieuwe indeling. Bestaande kringen helemaal bij elkaar houden lukt meestal niet en willen we ook liever niet. Gemeentekringen zijn juist bedoeld om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te ontdekken. Je kunt je wel samen met iemand aanmelden. Check dan wel even of jullie op dezelfde avonden beschikbaar zijn.

Meedoen? Meld je aan voor 30 september. Ook als je al eerder meedeed: opnieuw aanmelden! Zelfs als je al tegen je vorige gespreksleider hebt gezegd dat je in het nieuwe jaar weer mee wilt doen. Aanmelden kan achterin de kerk op de zondagen van september of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Als je ons mailt, geef dan ook aan of je de maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdag- of zondagavond beschikbaar hebt voor de kring (graag twee avonden kiezen) of dat je aan een kring ‘s middags mee wilt doen.

Graag tot ziens!
Ds. Jan en Els van der Wolf

Gespreksmateriaal kunt u vinden via menu Levenskunst gespreksmateriaal.

Copyright © 2019 De Open Hof . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.